2.7 Lo Shu


29 April 2012 door Miranda van Gaalen

Met dank aan mevrouw Y. de Jonge die een profielwerkstuk over Feng Shui heeft geschreven:

Het Lo Shu vierkant is een vierkant met 9 getallen waarvan de rijen, de kolommen en de diagonaal opgeteld altijd 15 als uitkomst hebben. Toevallig of niet is dit precies het aantal dagen dat het duurt voor een nieuwe maan een  volle maan is geworden.

De legende bestaat dat er rond 2005 v.Ch. een schildpad uit de Lo rivier kwam met dit raster op zijn rug. De samenhang tussen het Lo Shu vierkant en de Bagua wordt duidelijk wanneer het raster op de Bagua wordt gelegd met de windstreek als richtlijn, waarbij zuid altijd gelijkstaat aan het getal 9 en noord altijd wordt vertegenwoordigd door het getal 1. Het Lo Shu vierkant geeft extra betekenis aan de kenmerken en eigenschappen van de Bagua. Het Lo Shu vierkant en de Bagua zijn vooral belangrijk voor de school van het kompas.

Met deze 2 symbolen kan naast feng shui in het ruimtelijke aspect ook feng shui in het tijdsaspect beoefent worden omdat elke dag, maand, jaar en periode van 20 jaar zijn eigen Lo Shu getal heeft. En op basis van deze getallen zou met dan de meest gunstige moment voor een bepaalde activiteit kunnen berekenen. Dit vierkant is ook belangrijk in het Daoïsme.

Plaats een reactie


seven × 9 =