3.1 Toepassingen van Feng Shui


1 May 2012 door Miranda van Gaalen

Met dank aan mevrouw Y. de Jonge die een profielwerkstuk over Feng Shui heeft geschreven:

Feng shui kan uiteindelijk het leven in brede zin beïnvloeden. Het gaat er immers om dat de persoon in harmonie is met de leefomgeving. Gezondheid, rijkdom, relaties, vriendschap en carrière zouden allemaal optimaal bevordert kunnen worden door te leven in een omgeving die in balans is en die bij de persoon past. In Nederland wordt feng shui vooral in de binnenhuisarchitectuur toegepast. Echter traditionele Chinese geneeswijzen en richtlijnen met betrekking tot voeding en kleding zijn ook gebaseerd op dezelfde basisprincipes, de 5 elementen en Yin en Yang. Er wordt ook wel gezegd dat feng shui in de praktijk een combinatie is van traditionele architectuur met metafysische wetenschappen, spirituele kennis, geschiedenis, geneeskunde en psychologie.

In Nederland wordt feng shui vooral verspreidt doordat particulieren en bedrijven een feng shui adviesbureau raadplegen. Het is mogelijk dat de consultant in een moeilijke situatie geen passende oplossing kan vinden. De adviesbureaus in Nederland geven voornamelijk advies op het gebied van woninginrichting en tuinontwerp. Welke richtlijnen men zou moeten hanteren hangt af van de eigen interpretatie van de feng shui kenner. Uit de interviews die ik heb afgenomen blijkt ook dat iedere feng shui kenner er een eigen interpretatie op na houdt. Meestal wordt ook niet 1 school aangehangen maar een combinatie van de punten waar de adviseur het meeste waarde aan hecht. In dit werkstuk ga ik dan ook niet uitgebreid in op alle verschillende richtlijnen en voorschriften. Iemand die feng shui wil toepassen zal na zich er uitgebreid in te hebben verdiept hier zelf een keuze in moeten maken. Men moet ook zelf ervaren wat voor gevolgen dergelijke aanpassingen hebben en kan hier vervolgens bewust wel of niet voor kiezen.

Een aantal gangbare basisrichtlijnen zal ik uitleggen en illustreren met behulp van screenshots van een modelhuis gemaakt in het computerprogramma ‘The Sims 2’. Ik ga hierbij voornamelijk in op de richtlijnen met betrekking tot architectuur en interieur omdat dit de meest beeldende aspecten zijn. De richtlijnen komen uit het boek ‘Harmonie in wonen en werken’ van Lilian Too. Lilian Too is afkomstig uit Maleisië en een bekend schrijfster van feng shui boeken.

Plaats een reactie


+ 6 = fourteen