Met dank aan mevrouw Y. de Jonge die een profielwerkstuk over Feng Shui heeft geschreven:

Feng shui speelt zowel in het privéleven als in het zakenleven een rol. Feng shui is bekend in China maar ook in Maleisië, Japan, en India. Eigenlijk in alle maatschappijen met een grote etnische Chinese bevolkingsgroep. Het heeft een brede bekendheid verworven en wordt op grote schaal toegepast, zeker in het bedrijfsleven. Uit onderzoek is gebleken dat vandaag de dag maar liefst tweederde van de Chinese zakenmensen een feng shui expert om advies vraagt bij de beoordeling of in een bedrijf wel de juiste beslissingen worden genomen. Bijvoorbeeld bij kiezen van een juiste vestigingsplaats. Er is een geval bekend dat de overname van een bedrijf werd afgeblazen op aanraden van de feng shui expert waarna de Aziatische economische crisis volgde, toeval of feng shui dat hij slechte invloeden verwachtte?.

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de zakenlieden makkelijker lastige beslissingen nemen als ze op feng shui vertrouwen. Ook kregen ze meer zelfvertrouwen als hun eigen verwachtingen bevestigd werden. Het gros van de zakenlieden die aan het onderzoek meededen gelooft daadwerkelijk in feng shui en degene die er niet in geloven zagen het toch als een geruststellend ritueel. (Bron: E.W.K. Tsang, Toward a scientific inquiry into superstitious business decision-making. Organization Studies, 2004, Vol. 25, p. 923-946).

In het privéleven worden de feng shui richtlijnen ook aangehouden bij het inrichten en bij de plaatsing van woningen. Op universiteiten mag feng shui niet gegeven worden als vak. Toen ik dit las vroeg ik mij af waarom dit verboden is en waarom grootschalige toepassing door bedrijven wél is toegestaan. De reden hiervoor is dat de toepassing van feng shui in het bedrijfsleven een particulier initiatief betreft, zonder groepsvorming terwijl de toepassing van feng shui in overheidsgebouwen als scholen en ziekenhuizen een impliciete erkenning door de Chinese overheid zou betekenen.

Een dergelijke erkenning is niet te verenigen met de officiële politieke houding in China namelijk dat de enige toegestane filosofie de communistische filosofie is, waarvan de communistische partij de hoedster is. Concurrerende groepsfilosofieën worden daarom niet gedoogt.

Een voorbeeld van een grootschalige openbare toepassing van feng shui in China is die bij de bouw van het themapark Hong Kong Disneyland in 1999. Volgens Tom Morris, hoofd ontwerper van Disneyland is bouwen volgens feng shui richtlijnen is niet zonder risico. Maar om slechte zaken te voorkomen werd toch de hulp van een feng shui expert ingeroepen. Volgens feng shui expert Peter So (niet werkzaam in het park) komt feng shui in het park vooral tot uiting in het vele watergebruik. Naast meren en beekjes zijn er ook veel watervallen op een strategische plaats rond het park om voorspoed en welvaart te genereren. Ook is er bij de entree een fontein met een walvis met Mickey Mouse surfend op de waterstraal die hij omhoog spuit . De fontein is niet alleen om geluk te creëren maar ook om de Qi die vanaf de weg anders recht het park in zou stromen om te leiden. Er ontstaat een bocht in de weg waardoor de Qi beter stroomt. Mensen met veel kennis van feng shui zien de richtlijnen overal in het park doorgevoerd. Ook de ligging van het park is gunstig, met uitzicht op de zee en aan weerszijden heuvels ter bescherming. Een ander pluspunt is dat het park uitkijkt op water waar een klein eilandje in ligt. Eilandjes in de zee zijn als sterren aan de hemel volgens Peter So. Ook zegt hij dat voorspoed van een locatie elke 20 jaar verandert. Een plaats met water aan de zuidwestkant zal voorspoed geven tot 2024. Volgens Peter So is er verder geen enkel ongunstige element aan het themapark. Op nauwkeurige plaatsen zijn rotspartijen neergezet zodat de Qi niet uit het park weg stroomt. In de keukens zijn de fornuizen op gunstige plaatsen gebouwd en er zijn plaatsen zonder vuur gebouwd om de aanwezigheid van de 5 elementen te optimaliseren maar ook ter bevordering van de veiligheid.

In een Chinees restaurant in het park is een virtueel vuur op de muur geprojecteerd om ook daar de elementen in evenwicht te brengen. Het park is geopend op 12 september 2005 hieruit blijkt het vertrouwen in de feng shui meester die is geraadpleegd want Amerikaanse bedrijven zouden niet snel een feestelijke opening houden op een datum zo dicht bij 11 september. 12 september is gekozen nadat de ‘Tung Shing’ was geraadpleegd, een boek waarin een soort horoscoop per dag staat. 12 september was een goede dag voor het openen van bedrijven, het houden van grote diners en om te verhuizen. De Chinezen hechten veel waarde aan geluksgetallen en daar zijn er veel van verstopt door het park heen. Zo is het Chinese restaurant versierd met precies 2,238 kristallen lotussen  omdat dit getal uitgesproken in een dialect van het Kantonees klinkt als de zin: ‘gemakkelijk voorspoed genereren’. Ook het vloeroppervlak van de grootste bal zaal waar bruiloften gehouden gaan worden is een geluksgetal. Het telt precies 888 vierkante meter. Verder is in geen enkel hotel een 4e verdieping omdat het getal 4 hetzelfde wordt uitgesproken als het woord dat ‘dood’ betekent. Volgens Tom Morris is de kleur rood ook goed vertegenwoordigt, vooral op Main street zijn veel rode details. Ook in de Disney artikelen, die overal in het park te koop zijn, is rekening gehouden met Chinese symboliek. Er worden geen klokken verkocht omdat het absoluut niet gepast is een klok cadeau te geven. Een klok geven klinkt in het Chinees hetzelfde als naar een begrafenis gaan. Verder worden er geen groene hoeden verkocht in de winkels omdat als een man een groene hoed draagt dit betekent dat hij zijn echtgenoot bedriegt. Goofy daarentegen mocht zijn hoed wel gewoon ophouden.

In HongKong Disneyland is dus wel degelijk op grote schaal rekening gehouden met oude Chinese tradities en symboliek. Dit leek mij eerst erg tegenstrijdig aangezien de regering openbaar feng shui gebruik niet altijd accepteert. Waarom nu dan wel? Omdat in China een afwijkende ideeën op persoonlijke schaal wel mogen bestaan zolang het maar niet concurreert met het gezag van de communistische partij.  Dus zodra mensen met een afwijkende mening zich gaan organiseren in groepen en het gezag van de partij in het geding zou kunnen komen dan wordt dat hard afgestraft. Maar Disneyland brengt ook geld op en laat  zien dat het land moderniseert, zorgt voor aanzien in de wereld en dat vindt de Chinese regering ook niet onbelangrijk.

Ik heb een interview gehouden met Mevrouw Chen (45 jaar). Mevrouw Chen is van Taiwanese afkomst, heeft  29 jaar in Taiwan gewoond, 4 jaar in Nederland en 12 jaar in China.

’Feng Shui is zeer gecompliceerd en het is afhankelijk van de persoon waar het om draait. Alhoewel het heel erg complex is, is het vaak ook heel logisch bijvoorbeeld dat het toilet niet in het midden van een kamer kan, dit zou stankoverlast veroorzaken. Of dat je niet onder een raam moet slapen, dit heeft te maken met kou. Het is te vergelijken met een kok: een kok weet precies wat er wel of niet in het eten moet. Maar als je geen kok bent, weet je ook wel wat wel en wat niet lekker is.’’

 

Hoe bent u bekend geworden met de principes van feng shui?

Je groeit er mee op, het is een traditie in de familie, als kind leer je er over in het dagelijkse leven

 

Werd feng shui bij u thuis toegepast?
Ja, in het werd toegepast in het dagelijkse leven en bij speciale gebeurtenissen werd een Feng Shui master om hulp gevraagd.

 

Werd feng shui in uw jeugd veel toegepast in uw omgeving?

Ja, zowel thuis als er om heen.

 

Feng shui is Chinees, in welke mate speelt feng shui nu een rol?

Feng Shui speelt vooral een rol in het geloof om rijk te worden, als ook in de procedure als mensen overlijden, het wordt gebruikt bij het bepalen van een laatste rustplaats.

 

Merkt u dat feng shui aan veranderingen onderhevig is ? Zo ja, waar merkt u dat aan?
Nee, het veranderd niet echt maar het is wellicht wat meer in de openbaarheid.

 

Wordt feng shui nu veel toegepast in uw omgeving?
Ja, het wordt nog dagelijks toegepast, vooral bij architecten en ontwerpers van huizen, kantoren, woon- en industriewijken. Verder speelt het een grote rol bij het inrichten van kantoren en huizen, het plannen van verlichting etc.

 

Speelt feng shui bij de inrichting van uw huis een rol?
Niet anders als dat een aantal zaken gewoon logisch zijn (zie voorgaand antwoord).

 

Speelt feng shui op een andere manier een rol in uw leven?
Het speelt niet echt een rol, maar ik geloof er wel in.

 

Worden in uw gezin de feng shui principes aangeleerd aan de kinderen?
Niet direct, maar ze pikken het wel op uit het dagelijkse leven etc.

 

Wat vind u ervan dat feng shui in opkomst is in het westen?

Omdat het voor een groot gedeelte over logische zaken gaat, is het te begrijpen. Het bestond ook al in het westen, echter nu heeft het een naam gekregen.

 

Gelooft u dat feng shui ook voor westerlingen nut heeft?
Ja, ook voor westerlingen zou het nuttig zijn.

 

Gebruikt u feng shui bij het doen van zaken.

Nee, maar een hoop andere mensen doen dat wel. Bij de inrichting en architectuur van ons bedrijf gebruiken we alleen de logische zaken maar verder niet direct. Echter er zijn veel bedrijven die wel gebruik maken van feng shui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb ook Dhr. van der Kamp en zijn (Chinese)vrouw geïnterviewd omtrent feng shui. Dhr. Van der kamp  (Nederlander) woont al ruim 20 jaar in Beijing.

Hoe bent u bekend geworden met de principes van feng shui?

Bij Chinese families gaat dit automatisch over van grootouders naar ouders en dan naar de  kinderen. Er wordt niet echt “onderricht” in gegeven, maar het hoort gewoon bij de cultuur.

 

Werd feng shui bij u thuis toegepast?

Bij ons momenteel niet zo heel veel, maar we hebben er toch vaak met te maken en komen het regelmatig tegen. Vooral als we wat nieuws kopen of wat nieuws bouwen dan houden we er rekening mee. Ook als onze leveranciers een nieuwe kwekerij willen bouwen of land willen kopen dan kijken we met elkaar of de feng shui van die locatie goed is.

 

Werd feng shui in uw jeugd veel toegepast in uw omgeving?

Bij mijn (Chinese) vrouw thuis was het wel heel gewoon en bij sommige mensen (buren) werd het zeer serieus toegepast, voor haar was het dus heel normaal. Ook haar zus gelooft sterk in feng shui en doet niets zonder de “master” te raadplegen.

 

Feng shui is Chinees, in welke mate speelt feng shui nu een rol in uw leven?

Nog steeds behoorlijk hoor. Met het kiezen van een nieuw huis,( ligging)  met de inrichting van het huis (deuren, meubels etc.) wordt er nog heel veel rekening mee gehouden. Maar wij gaan niet zover dat we de “Feng Shui Master” laten komen om te bepalen hoe we ons huis moeten inrichten en hoe we de tuin moeten inrichten.

Merkt u dat feng shui aan veranderingen onderhevig is

Er wordt nu misschien wat minder over gepraat omdat het dagelijks leven veel haastiger is dan vroeger, maar het leeft nog steeds.

Wordt feng shui nu minder of meer toegepast? Waar merkt u dat aan?

Misschien wordt het wat minder toegepast bij de jeugdige mensen in de stad, maar dat komt ook omdat er soms geen keuze genoeg is in leefomstandigheden. Wel vind ik dat er in zuid China veel meer over feng shui gesproken wordt dan in het noorden. Vooral onder zakenmensen.

 

Wordt feng shui nu veel toegepast in uw omgeving?

Ja, best wel. Bij sommige kwekerijen zie je een zeer grote steen in de tuin vlak bij het kantoor. (stopt slechte dingen) De zus van mijn vrouw heeft een nieuw huis gekocht en dat huis moest helemaal voldoen aan de regels van de Feng Shui.  De deur van het toilet zat in de huiskamer, maar dat mag niet, dus die deur moet geblokkeerd worden met een kastje ervoor. Je moet dus om het kastje heenlopen om naar het toilet te gaan. Er loopt een rivier voor dit huis en er is lang gesproken welk huis nu het beste was om te kopen qua Feng Shui. De rivier maakte namelijk een bocht en de bocht moet naar binnen gericht zijn als een kom. Ze zien die bocht als een boog (van pijl en boog) en als de bocht naar binnen gericht is dan gaat al het kwaad van het huis af. (richting van de pijl)

 

Speelt feng shui bij de inrichting van uw huis een rol?

 

Wel iets. Wij zouden graag een huis aan het water hebben, maar dan moet het water aan de voorkant van het huis zijn. En liefst bergen of heuvels achter het huis in de vorm van een kommetje. Dat is heel goed. Momenteel is onze deur vanuit de huiskamer naar de keuken van glas en mijn schoonzus zegt steeds dat we die deur dicht moeten maken omdat je vanuit het huis het gastoestel niet mag zien. Ook hoe we de meubels zetten en de decoratie wordt iets bepaald door de feng shui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speelt feng shui op een andere manier een rol in uw leven?

Niet dat ik me bewust van ben. Maar omdat ik al meer dan 20 jaar in het Oosten woon of werk merk ik wel dat ik automatisch kijk of de feng shui goed is of niet. Ik zie dat meestal direct.

 

Worden in uw gezin de feng shui principes aangeleerd aan de kinderen?

Onze Chinese dochter is nu nog te jong en onze Hollandse dochters geloven er niet in, dus ik praat er nooit over. Maar we zullen het haar niet bewust leren. Het lijkt bij Chinezen een aangeboren iets en in het dagelijks leven krijgt ze er zoveel mee te maken dat het als normaal wordt beschouwd.

 

Wat vind u ervan dat feng shui in opkomst is in het westen?

Het is een vorm van leven en van je gelukkig voelen. Ik kan me goed voorstellen dat er nu meer mensen zijn die er rekening mee houden en het ook daadwerkelijk toepassen. Het kan rust brengen in je leven.

 

Gelooft u dat feng shui ook voor westerlingen nut heeft?

Ja, het maakt volgens mij helemaal niet uit of je een oosterling bent of een westerling.

 

Gebruikt u feng shui bij het doen van zaken.

Ja. Toen we ons kantoor gingen inrichten keken we ook waar de voordeur zit, waar de achterdeur  zit (mag niet tegenover elkaar zitten, want dan loopt het geld weg), hoe de weg loopt voor het gebouw etc.  De weg mag nooit recht op het gebouw aankomen, want dat is erg slecht. Dus evenwijdig aan het gebouw is goed.

 

Gebruikt u feng shui bij de inrichting en architectuur van uw bedrijf?

Ja, op ons bedrijf in Maleisië hebben we zelfs de “Feng Shui Master” laten komen en hebben op zijn advies alles gebouwd. Hij adviseerde ons ook om een kleine tempel te bouwen in de tuin waar we onze gebeden konden doen. Hij zei dat ons land een “spirit” had en die spirit wilde wel waken over ons land, maar die moest hij wel een tempel hebben. Of het werkt of niet maakt voor mij niet uit, belangrijk is dat de mensen die er altijd zijn er maar een goed gevoel bij hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kunt geen reactie meer plaatsen.