5.4 De toekomst van Feng Shui in Nederland


14 June 2012 door Miranda van Gaalen

Met dank aan mevrouw Y. de Jonge die een profielwerkstuk over Feng Shui heeft geschreven:

Op de vraag of feng shui een toekomst in Nederland heeft denk ik dat we bevestigend kunnen antwoorden. Behalve het kleiner worden van relatieve afstanden heeft de globalisering ook tot gevolg dat men na gaat denken. Door het schaarser worden van grondstoffen beseft men dat we niet eindeloos meer kunnen consumeren met dit bevolkingsaantal. Er wordt naarstig gezocht naar duurzame en ecologische oplossingen. In dit rijtje sluit feng shui goed aan. Immers staat feng shui ook voor het respecteren van de natuur en onze leefomgeving.

De behoefte in onze westerse maatschappij naar een herontdekking van basiswaarden, zal zeker ook tot verdere belangstelling leiden voor zingevende filosofieën als de feng shui. Aangezien men steeds meer interesse toont in ‘mindfulness’ denk ik dat dit het geschikte moment is waarop nieuwe bewustere levenswijzen bekend kunnen worden. Na de hype van alles wat oosters was heeft feng shui niet echt de kans gekregen om verder bekend te worden maar daar kan nu verandering in komen.

Op dit moment is er al een groot aantal adviesbureaus dat zich gespecialiseerd heeft in feng shui advies. De manieren van praktiseren verschilt per bureau sterk. Waarschijnlijk groeit het aantal bureaus de komende jaren en zullen meer mensen een adviesbureau om raad vragen. Er wordt ook steeds meer gepubliceerd in reguliere tijdschriften en in woonbladen waren enkele jaren geleden ook invloeden uit Azië te zien. Dit zal dan ook weer terug komen.

Op de televisie zal ook meer aandacht komen voor andere levenswijzen dus er zullen ook meer programma’s komen waarin  feng shui belicht wordt. Er zijn bijvoorbeeld al programma’s op de regiotelevisie geweest.

In de interieurarchitectuur zal feng shui dan een grotere rol spelen omdat mensen het inrichten van de woonomgeving steeds serieuzer gaat nemen. Men heeft over het algemeen ook meer te besteden dan 20 jaar geleden maar feit is wel dat bij een economische achteruitgang de woondecoratie branche  dit  als een van de eersten sterk zal merken.

In de architectuur en stedenbouwkunde groeit het vertrouwen in feng shui. Waarschijnlijk wordt er over zo’n 10 jaar veel vaker volgens feng shui richtlijnen gebouwd. De afgelopen jaren was de trend vooral om aparte gebouwen te bedenken, dus het bouwen volgens basisrichtlijnen kan daarop een reactie zijn. Het gebouw moet naast functionaliteit ook welzijn opleveren. Misschien zal fengshui ook worden opgenomen in het lesprogramma van bouwkundige studies.

Op dit moment zijn er in Nederland enkele opleidingsinstituten gevestigd waar men opleidingen in feng shui kan volgen en er zijn enkele internationale organisaties waarbij men cursussen kan volgen. In de toekomst zal het aanbod van de cursussen verder uitbreiden en zullen de opleidingen meer bekendheid verwerven.

Ondanks de groeiende groep mensen die gelooft in de kracht van feng shui zal de groep die er wantrouwend tegenoverstaat eerst ook groeien. Daarom zal feng shui ook op hoger niveau de interesse wekken, namelijk in de natuurwetenschappen. Er zal gezocht worden naar wetenschappelijke bewijzen omdat mensen een wetenschappelijke fundering willen alvorens ze ergens aan toegeven. Mensen zullen nieuwsgierig worden maar willen dankzij hun gegroeide bewustzijn wel begrijpen waarom ze bepaalde richtlijnen volgen. Het vasthouden aan en kunnen vertrouwen op richtlijnen kan ook zorgen voor een grotere innerlijke rust, zeker bij mensen die een jachtig bestaan hebben.

Ik denk dat feng shui de komende jaren zeker aan terrein zal winnen. Maar ik denk niet dat feng shui de enige overheersende levensstijl wordt. Dit ligt niet zozeer aan feng shui maar aan het feit dat er niet meer een enkele overheersende factor zal bestaan. Omdat mensen zelf willen kiezen zal er altijd verdeeldheid bestaan en zullen verschillende filosofieën gezamenlijk gebruikt worden. Steeds meer zal een begrip als ‘culture fusion’ zijn intrede doen.

Plaats een reactie


seven × = 63