Persoonlijkheid
Gedrag binnen de groep
Leiden of samenwerken

Ontwikkelingsmogelijkheden
Past dit beroep?
Motivatie

De uitdaging voor HR. Welke (nieuwe) collega past het beste bij een bestaande afdeling? Of hoe stel je het beste projectteam samen?

Samenwerken

Elke kandidaat doet haar of zijn best tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe zij of hij met anderen samenwerkt, in de omgang is en affiniteit heeft met de branche blijkt in de praktijk. Het is voor alle betrokkenen vervelend als een nieuwe collega tegenvalt nadat de proefperiode is verstreken.

Het is belangrijk dat jij, als HR medewerker, de sollicitant als aanwinst voor het bedrijf ziet, maar ook dat zij of hij gemotiveerd is en straks als nieuwe collega binnen het team past. Elk bedrijf heeft er baat bij als de verschillende afdelingen en teams de bedrijfsdoelen halen en frictie die de productiviteit nadelig beïnvloedt wordt voorkomen. Met een vergelijkende geboortekaartanalyse van zowel de kandidaat als de huidige medewerkers kun je voordat je het gesprek aangaat al een selectie maken van diegenen die het beste binnen de groep passen. Zo bespaar je tijd, geld en energie, en dus bewijs je jezelf, het bedrijf en de kandidaat al van tevoren een dienst.

De geboortekaartanalyse volgens de Chinese vier-pilaren-methode is een aanvulling op de huidige selectiecriteria voor het werven van personeel. De geboortekaart, de grondslag van iemands karakter, geeft het kader aan waarbinnen de persoonlijkheid zich zal ontwikkelen. Om deze te bepalen moeten geslacht en geboortedatum bekend zijn, liefst inclusief geboortetijd.

De analyse biedt onder andere inzicht in de persoonlijkheid, het beroepspotentieel, leiderschapskwaliteiten en de periodes wanneer iemand zal schitteren. Deze analyse is ook inzetbaar bij reorganisaties, omdat met dit inzicht optimaal presterende teams kunnen worden samengesteld.