In de krant ‘Ik wil mensen aanzetten tot nadenken’


12 December 2018 door Miranda van Gaalen

‘Ik wil mensen aanzetten tot nadenken’

Miranda schrijft haar eerste roman

“Iemand zei tegen mij dat ik de eerste spirituele roman van Arnhem heb geschreven. Dat klinkt wel goed, ja toch?”

ARNHEM – Miranda van Gaalen geeft aanstaande donderdag een lezing bij KoffieKaffee De Beijer, in de Geitenkamp over hoe je een boek schrijft. Zelf heeft ze namelijk onlangs haar eerste roman ‘In search of Kyle’ geschreven en is nu al druk bezig met deel twee.

“Ik zeg altijd dat ik in December 2013 ben begonnen aan het boek”, vertelt de schrijfster. “Maar eigenlijk is het een traject geweest dat misschien wel veel eerder is begonnen. Van 1989 tot 2000 woonde ik in Arnhem, toen ben ik naar Australië geëmigreerd. Daar heb ik meegedaan aan een prijsvraag voor het beste korte verhaal en werd ik eerste en een paar jaar later heb ik er een cursus creatief schrijven gevolgd.” In 2007 kwam ze terug naar Nederland en woonde in verschillende plaatsen, zoals Amsterdam en Utrecht en ging daar door met het schrijven van korte verhalen. “Dan deed ik mee aan schrijfwedstrijden en werden mijn verhalen ook daadwerkelijk gepubliceerd in bundels. Ik vond die wedstrijden leuk om te doen. Ik ben zelf aardig sportief en dus ook competitief ingesteld, dus wedstrijden liggen me wel.”

Weer wat jaren later besloot Miranda een huis in Arnhem te kopen. “Het kwam toch als een verrassing dat ik hier weer ben komen wone, want Arnhem was een gesloten boek, maar het bevalt uitstekend. De huizen in Amsterdam en Utrecht zijn onbetaalbaar en eigenlijk is Arnhem gewoon de mooiste stad van Nederland.” Vanaf dat moment begon het ook te kriebelen om eens een heel boek te gaan schrijven, in plaats van korte verhalen. “Bij een boek moet je over veel meer dingen nadenken. Er komt gewoon meer bij kijken. Ik dacht eerst dat ik met een jaar of twee het boek wel af zou hebben. Dat werd uiteindelijk vijf jaar.”

‘In search of Kyle’ is het eerste deel van een trilogie. “De boeken gaan over 100 jaar van iemands bestaan. Het idee hiervoor komt uit een versje dat ik in een poëziealbum vond. Het deel dat ik nu geschreven heb speelt zich af zo rond 1989. Een beetje in de tijd van mijn eigen jeugd, ook al is het verhaal verzonnen. Deel 2 gaat over ‘morgen’, de recente toekomst en deel 3 over de verre toekomst.” Zullen deel 2 en 3 nu ook weer vijf jaar van je tijd gaan kosten om ze te schrijven? “Nee, zeg. Dat gaat dit keer vlotter! Ik heb heel veel dingen geleerd door het schrijven van het eerste deel. Hierdoor moeten de overige delen sneller gaan. Ik ben nu al bezig met deel 2. Alleen, net als mijn eerste boek ben ik het in het Engels gaan schrijven, maar ik merk toch dat men in Nederland liever gewoon in het Nederlands leest. Daarom ben ik het eerste boek aan het vertalen en wil ik het tweede deel misschien toch eerst in het Nederlands uitbrengen voordat ik het naar het Engels vertaal.”

Qua stroming valt ‘In search of Kyle’ onder het magisch realisme. “Ik wil mensen aanzetten tot nadenken”, aldus Miranda. “2012 was het jaar van de spirituele bewustwording. Vaak zijn mensen zo negatief en praten over wat ze niet willen. Ik wil dat omdraaien. Wat wil je wel? Hoe zie jij een positieve toekomst voor je? Als iedereen positief over de toekomst is, dan kan dat een beweging worden. Ik hoop mensen te inspireren.”

LEZING

De lezing over het schrijfproces van ‘In search of Kyle’ is donderdag 13 december om 10.30 uur bij Het KoffieKaffee De Beijer, Willem Beijerstraat 13 op de Geitenkamp. In januari wil Miranda een workshop geven over hoe je als beginnend schrijver zelf een boek kunt uitgeven en welke stappen je hiervoor moet nemen.

IN SEARCH OF KYLE

De eerste roman van Miranda van Gaalen ‘In Search of Kyle’ is in elke boekhandel in Arnhem te koop. Daarnaast ook in Velp, Oosterbeek en Westervoort. Verder is het boek te bestellen via Bol.com. Het spannende verhaal speelt zich af in het roerige Arnhem van eind jaren tachtig.

tekst en foto door Marnix ten Brinke

Plaats een reactie


× nine = 36