Klikken


7 April 2020 door Miranda van Gaalen

Klikken is onfatsoenlijk. Althans dat is wat mijn ouders mij als kind geleerd hebben. Misschien was het mijn broertje die me dat op het hart drukte. Hoe dan ook, iemand verraden is uit den boze.

Klikkers, informanten en matennaaiers, we hebben er een hekel aan en toch zit het land er vol mee. Hoeveel is er geklikt in WOII? Onder het mom van het is toch zo, een feit, de waarheid.

Klikken is egostrelend, punten scoren ten koste van anderen. Kijk naar mij, ik ben de onschuldigheid zelve, ik ben een gezagsgetrouwe burger, van mij heb je weinig te vrezen, ik gedraag me zoals mij word opgedragen.

Anno 2020 lijkt het erop dat de lessen uit de geschiedenis vergeten zijn. Het burgerlijk fatsoen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Kleinburgerlijkheid viert hoog tij.

Wie heeft er nog het lef om ‘leven en laten leven’ toe te passen als de regels voor vrijwillige opsluiting door de een strenger worden toegepast dan de ander? Waarom mensen verraden terwijl we weigeren een vinger uit te steken om de wanpraktijken van de grote jongens te stoppen?

Steek alsjeblieft de hand in eigen boezem en be(ver)oordeel je angst. ‘Angst essen Seele auf’. Wees de betere mens. Gun jezelf en anderen de ruimte.

#klikken
klikken

Plaats een reactie


nine + = 14