Voorpaginanieuws IN SEARCH OF KYLE


4 November 2018 door Miranda van Gaalen

Een ontdekkingstocht door Arnhem met ‘In search of Kyle’

In september verscheen ‘In search of Kyle’, de Engelstalige debuutroman van de op de Geitenkamp wonende schrijfster Miranda van Gaalen. Het boek is een coproductie tussen Australië en Nederland. Bijzonder is dat er een exemplaar van dit boek is opgenomen in de collectie van de Nationale bibliotheek van Nederland in Den Haag, Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem als ook in de National Library of Australia in Canberra. Geen geringe prestatie van de schrijfster, die zelf de productie en uitgave van haar boek in handen heeft genomen.

Eén week, negen kaarten, acht windrichtingen en negen locaties. Sky Beaumont, de hoofdpersoon uit het boek, verhuist van Australië naar Arnhem om Kyle te vinden, de afzender van cryptische ansichtkaarten die aan haar artistieke grootmoeder zijn gestuurd. Ze komt aan in het Arnhem van 1989, een tijd waarin anarchisme en kapitalisme met elkaar botsten. Sky bouwt haar leven op volgens de principes van Feng Shui, terwijl ze worstelt met liefdesverdriet. Dan krijgt ze toegang tot een mysterieus ondergronds labyrint.

Kunnen haar nieuwe vrienden, de punker Izzy Elliot en economiestudente Daphne Hartman, haar huisgenoot, haar helpen met haar zoektocht? Wat betekenen de negen ansichtkaarten? Als Sky zich meer verdiept in Arnhem, ervaart ze de invloed van de ondergrondse kamers. Hoe gaat ze om met deze realiteit, die zo verschilt van wat ze verwacht? En bovenal, waar is Kyle?

Dit is in het kort waar ‘In search of Kyle’, de roman van Miranda van Gaalen, over gaat. Herkenbaar, magisch en actueel. Miranda is geboren in Rhenen, opgegroeid in Nieuwegein en woont al weer acht jaar op de Geitenkamp. Als kind leerde ze Arnhem kennen via de boeken van Pim Pandoer, een jeugdboekenreeks van Carel Beke (1913-2007), die zich grotendeels in deze stad afspeelt. Toen Miranda ging studeren, was de keuze om dit hier te gaan doen dan ook snel gemaakt. In 1989 verhuisde ze naar de Gelderse hoofdstad voor haar vervolgopleiding aan de HEAO. Samen met drie studievrienden schreef ze Het Arnhems Kroegenboek. Ze herinnert zich nog dat ze bij de cafés in de wijk met open armen werden ontvangen.

Ondanks haar liefde voor Arnhem emigreerde ze in 2000 naar Australië, waar ze leerde beeldhouwen en in aanraking kwam met Feng Shui, een eeuwenoude Chinese leer. Met Feng Shui (Wind Water) worden de aardse energiestromen in een gebouw in kaart gebracht. Door het verplaatsen of herschikken van meubels wordt ervoor gezorgd dat bewoners (of werknemers) optimaal gebruik maken van de gunstige energieën. Op deze manier wordt er harmonie in huis gecreëerd en ga je je meer in balans voelen.

Na zeven jaar als immigrant in Australië te hebben gewoond en gewerkt, keerde Miranda terug naar Nederland. Ze begon haar eigen zaak, Philamonk, een Feng Shui adviesbureau. Sinds 2010 woont ze op de Geitenkamp, een wijk waar ze graag woont omdat het dicht bij de uitvalswegen ligt en er winkels in de buurt zijn. Miranda was actief betrokken bij het voormalige ondernemershuis Gildenhuis60. Bij haar voordeur prijkt nog altijd het Geitenkamp Gildenwijk schildje.

Schrijven bleef echter een essentieel onderdeel van Miranda’s leven. In 2012 verschenen er een aantal korte verhalen van haar hand, waarmee ze meteen in de prijzen viel. En twee jaar later, in 2014, had ze bijna de hoofdprijs, een week met Abdelkader Benali in Marokko, gewonnen. Het is eigenlijk nog verwonderlijk dat het nog tot september jongstleden heeft geduurd voordat haar eerste roman het levenslicht zag.

Dat het centrum van Arnhem een centrale rol in haar roman zou spelen bleek pas tijdens het schrijven waarbij haar handen het toetsenbord overnamen en er zich een magisch realistisch verhaal ontwikkelde. De Eusebiuskerk, de stadspoorten, de historische kelders, maar ook Hoogte 80 komen in het boek voor. Als je het boek leest ga je op reis in je eigen stad en leer je Arnhem op een andere manier (her)kennen, gezien door de ogen van een 19-jarige buitenstaander. Terug in de tijd en tegelijkertijd vooruit in de tijd.

‘In search of Kyle’ is geschreven door een Nederlandse, geredigeerd door Australiërs en met omslagontwerp en typografie verzorgd door de Arnhemmers Anne Luchies en Oliver Theisen. Het voorwoord is geschreven door de in Gelderland wonende misdaadauteur Jac. Toes. Het boek wordt uitgegeven door Philamonk en is gesponsord door regionale bedrijven die met een naamsvermelding voorin het boek zijn vereeuwigd.

‘In search of Kyle’ is te koop voor €19,89 bij John’s Dierenwereld en bij de boekhandelaren in het centrum, Oosterbeek, Velp en Westervoort. Je kunt het ook online bestellen, zowel als pocketboek en als E-boek.

Kunstcafé 55+
Wil je Miranda van Gaalen ontmoeten en meer te weten komen over het schrijfproces en de totstandkoming van het boek? Kunstcafe 55+ maakt dat mogelijk: op donderdag 13 december om 11:00 uur geeft Miranda hierover een lezing in KoffieKaffee De Beijer. Je kunt dan ook een exemplaar aanschaffen en laten signeren voor slechts €17,50.

Op zoek naar Kyle
Ga ook op zoek naar Kyle en vind een gratis exemplaar! Voor de speurders onder ons heeft Miranda in één van de openbare boekenkastjes in de wijk (minibiebs) een exemplaar verstopt van het boek. Gevonden? Laat het ons weten en stuur een foto van jezelf met het boek naar redactie@geitenkampnet.nl. Veel plezier met het zoeken naar, en natuurlijk met het lezen van ‘In search of Kyle’!

 

Plaats een reactie


four + = 12