Chinese Four Pillars Astrology

Vier pilaren geboortekaart en levensloop

10 Hemelstammen en 12 Aardetakken

Wat is Bazi?

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de twaalf dierenriemtekens uit de Chinese astrologie: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Elk dier regeert gedurende een jaar. Zo is 2020 het jaar van de Rat. Weet je welk dier bij jouw geboortejaar hoort?

Behalve een dier hoort bij elk jaar ook een element. Er zijn vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, die elk Yin of Yang kunnen zijn. Er zijn dus tien combinaties mogelijk. Ben je ook bekend met het element van jouw geboortejaar? Zo is 2020 het jaar van het Yang Metaal.

Een jaar bestaat uit een pilaar die is opgebouwd uit een Yin of Yang element (hemelstam) met daaronder een dierenriemteken (aardetak). Er zijn veel boeken en websites die uitleggen wat dat zegt over jouw karakter en hoe de verschillende dierenriemtekens bij elkaar passen. Ben je geboren in 2020, dan ben je een Yang Metaal Rat.

Hoewel het zeker klopt dat het jaar waarin je geboren bent iets zegt over je karakter is dit slechts een deel van het plaatje. Anders zou iedereen die in 2020 geboren is hetzelfde zijn. En elke Rat altijd goed overweg kunnen met een Os, Draak en Aap. Om jezelf en je relaties met anderen te kunnen begrijpen heb je dus een volledige geboortekaart nodig met alle vier de pilaren: dag, maand, jaar en uur.